Biltvätten har fått en alldeles egen helg. Med syfte att uppmärksamma hur bilen rengörs på rätt sätt, firas Stora Biltvättarhelgen 25-26 april.

Varje år genomförs omkring tjugo miljoner, så kallade "fultvättar", av Sveriges bilar. Bilarna må bli renare, dock inte naturen. En av anledningarna till att många väljer att tvätta bilen själva på gatan är pengafrågan. Men i grunden sker enbart en förflyttning av pengarna, som i stället blir en miljökostnad. Varje gång en bil "fultvättas" skjuts drygt 200 kronor över till naturen. Den årliga kostnaden uppgår till över fyra miljarder.

Den kommande helgen uppmärksammas Stora Biltvättarhelgen runt om på flera platser i landet, med målsättningen att uppmuntra fordonsägare att tvätta bilen på ett miljövänligt sätt.

- För att uppmuntra till att göra rätt kommer flera biltvättar i Trollhättan att uppmärksamma Stora Biltvättarhelgen. Passa på att göra miljön en tjänst och tvätta din bil i helgen, säger Emelie Gunnarsson, miljöinspektör i Trollhättan, i ett pressmeddelande.

Miljöförvaltningen i Trollhättans Stad utlyser i samband med Stora Biltvättarhelgen en tävling, med möjlighet att vinna en miljövänlig biltvätt. För att ha chans på priset ska ett foto tas under just en miljövänlig tvätt och skickas in till förvaltningen senast den 27 april.

Skicka in ditt bidrag till [email protected]