Marken och berget vid den gamla kemtvätten i Halvorstorp ska saneras från kemikalier. Det rapporterar Trollhättans Stad.

Trollhättans Stad har ansökt om miljötillstånd för sanering av mark och berg under vad som tidigare varit en kemtvätt. I flera år har kommunen utfört undersökningar om närvaron av och i hur stor skala tvättkemikalier spridit sig i området. Nu ska området saneras med en unik metod.

För snart två år sedan, avsatte Naturvårdsverket 36 miljoner till Trollhättans Stad, för att inleda en undersökning och planlägga för sanering av mark och berg vid en kemtvätt i området Halvorstorp. Nu anslår myndigheten ytterligare ett bidrag på upp till 48 miljoner kronor, då saneringen överstiger tidigare beräknad kostnad.

- Det har varit mycket omfattande undersökningar som är nödvändiga för att vi ska veta att de insatser vi kommer att göra får den effekt som är nödvändig för att minimera riskerna för framtida problem, säger Håkan Falck, projektledare och chef hos kontoret för Hållbart samhälle, till Trollhättans Stad.

- Bland annat kommer vi att använda en för Sverige unik metod som kallas för termisk behandling, för att så att säga ånga bort kemikalierna ur berget. Ångorna kommer att samlas upp och renas genom en filteranläggning, fortsätter han.

De fastighetsägare som innehar fastigheter inom en radie på 500 meter från det aktuella saneringsområdet kommer att få ett brev från Mark- och miljödomstolen som önskar föra diskussioner gällande situationen. Innan dess kommer inte domstolen att ge något tillstånd för saneringen. 

När saneringen väl drar igång kommer det under en tid vara högljutt och transporter i området. Tillstånd är beräknat att ges i början av nästa år och saneringen förväntas pågå under hela 2015 samt en kort period under 2016.