Trollhättepolitikern och före detta skolläkaren Alena Novak (M) avgår efter att ett rasistiskt mejl kommit upp till ytan. Det rapporterar P4 Väst.

P4 Väst avslöjade under morgonen att Novak sänt ut ett mejl till en kollega för två år sedan, där hon yttrar sig rasistiskt och diskriminerande gentemot somalier. Strax därefter meddelades att Novak lämnar Moderaterna och avträder som politiker.

Enligt nyhetskanalen ska Novak, i sitt mejl, hänvisa till en bok och framställa somalier som krigiska, självtillräckliga och arroganta. Hon nämner även att "somalier inte är anpassningsbara och kan bli ett problem för Trollhättan eftersom de är så många". För P4 Väst klargör den tidigare skolläkaren att mejlet skrevs som följd av att hon under sin tid som skolläkare råkade på många barn från Somalia - och därmed ville informera sina kollegor.

- Då tänkte jag att det var viktigt att personalen skulle känna bakgrunden och deras mentalitet, säger hon.

 Den skolsköterska som först mottog Novaks mejl vidarebefordrade detta till kommunens andra skolsköterskor. Då fick utbildningsförvaltningen upp ögonen för mejlet, som ansåg det både rasistiskt och diskriminerande. I detta fall undkom dock Novak konsekvenser, och det var istället mot skolsköterskan, som vidarebefordrat politikerns mejl, som aktioner togs.

Enligt Novak, som varit aktiv inom Moderaterna under många år tillbaka och var ledamot i stadens kultur- och fritidsnämnd, har hennes inställning mot somalier inte påverkat hennes arbete.

- Nej, jag jobbar inte så nära att jag skulle jobba med grupper, men skulle någon komma från fotbollsklubben och säga att vi har problem med den och den gruppen skulle jag säga att man ska titta på deras bakgrund. Då skulle man förstå bättre.

Alena Novak avgår med omedelbar verkan.