Inkubatorföretaget Raybased och Trollhättans Tomt AB samarbetar för att energioptimera lokaler. Förskolan Vitsippan har inte bara gett namn på projektet utan är även först ut med att få testa lösningen som ska sänka både kostnader och skona miljön.

Förskolan har nyligen utrustats med lösningar för fastighetsautomation, vilka har utvecklats av Raybased. Belysning, värme och ventilation styrs nu av Vitsippans personal helt trådlöst via en surfplatta eller mobiltelefon.

- Vi använder mycket kabel i dag, speciellt när vi jobbar med befintliga byggnader. Med Raybased system kan vi använda det senaste inom tekniken utan att behöva dra kablar överallt, berättar Lars Granbom, VD Raybased, i ett pressmeddelande.

Dessutom läser systemet av om det inte föregår aktivitet i rum och sänker automatiskt belysningen för att spara energi.

- Det här är ju Raybased första projekt och det är jättekul för oss att få vara med. Eftersom vi vill vara en långsiktigt fastighetsförvaltare måste vi hålla nere våra kostnader och samtidigt tänka på både kvalitet och miljö. Raybased har utvecklat en trådlös styrning som vi kan använda för fastighetsövervakning, säger Anders Torslid, VD Trollhättans Tomt AB.

I projektet deltar även beteendevetare vid Högskolan Väst, som har uppdraget att mäta lösningarnas effekt på arbetsmiljön.