Gärningsmannen hade kartlagt Kronan innan han genomförde attacken. Det rapporterar TTELA.

Polisen, som undersökt gärningsmannens dator, har nått slutsatsen att skolattacken var planerad.

- Vi kan se att han sedan mitten av oktober kartlagt Kronan och bland annat tittat på när höstlovet är. Han har också beställt delar av utrustningen på nätet, säger kommissarie Thord Haraldsson till tidningen.

Gärningsmannens tillvägagångssätt blir samtidigt allt tydligare, det trots att den 41-åriga lärare som skadades allvarligt vid attacken än inte har kunnat höras.

- Gärningsmannen kom in via sidoingången och attackerade elevassistenten direkt. Han skadade ytterligare en person i kafeterian, med baksidan av svärdet, berättar Haraldsson för TTELA.

- Den pojke som dog hade då uppmärksammat att elevassistenten hade blivit attackerad och tog kontakt med en lokalvårdare. Pojken gick sedan ner för trappan och attackerades av gärningsmannen.

Övervakningsfilmer har därefter fångat hur gärningsmannen går uppför trappan. Väl på övervåningen ska han ha poserat på bild med flera elever på skolan. När en lärare går fram och säger till honom att ta av sig masken, blir även han attackerad. Läraren lyckas ta sig ur skolbyggnaden och hittas senare på en gräsmatta.

- På övervakningsfilmer ser vi hur gärningsmannen jagar flera personer i skolan, säger Haraldsson till tidningen.

Gärningsmannen ska sedan ha fortsatt till ett klassrum där han knackat på.

- Det är en tyst knackning, det är nästan bara den eleven som öppnar som hör den. Han tror att det är ett skämt först, men blir attackerad. Läraren hinner inte uppfatta vad som händer, det är först när eleven vänder sig om och visar upp blodet.

Efter det att polis anlänt till platsen gör gärningsmannen ett utfall mot dem. Polisen avlossar då två skott, varav ett träffar.

- Han hamnar på marken då, men han har gjort lite motstånd och belagts med handfängsel. Men det är svårt att svara på om det är mot polisen eller vårdpersonal han har gjort motstånd, berättar Haraldsson.