Senast klockan 11:00 i morgon kan åklagaren, i fallet med den grova våldtäkten i Trollhättan, väcka åtal mot den misstänkte mannen. Samtidigt framkommer det att 27-åringen genomgått en liten rättspsykiatrisk undersökning. Det skriver TTELA.

Tidigast i morgon kan åtal väckas mot den man som sitter häktad misstänkt för överfallet i Hjulkvarn 2012. Åklagaren begärde idag åtalsförlängning till klockan 13:00 i morgon fredag, vilket tingsrätten biföll men endast till klockan 11:00. 

Enligt TTELA framkommer det av begäran att den misstänkte 27-åringen kommer att underrättas resterande förundersökningsmaterial idag, torsdag. 

- Jag har tagit del av allt förundersökningsmaterial, utom de allra sista nu då. Och jag anser att åklagaren inte har någon teknisk bevisning alls. Men vi får väl tro att åtal väcks i morgon. Min klient har hållits häktad väldigt länge, 3,5 månader, säger 27-åringens advokat Sverker Mattsson till tidningen.

Det har även framförts att den häktade mannen har genomgått en liten rättspsykiatrisk undersökning och kan, enligt Rättsmedicinalverket, misstänkas lida av en allvarlig psykisk störning vid tiden för undersökningen. Dessutom bedömer verket att den misstänkta gärningsmannen kan ha lidit av en allvarlig psykisk störning vid tidpunkten för brottet. 

Rättsmedicinalverket bedömer därmed att det finns skäl för en stor rättspsykiatrisk undersökning. Vilket kan komma att innebära att rättspsykiatrisk vård är en möjlig påföljd istället för fängelse vid en fällande dom.

- Detta säger inget om skuldfrågan. I nuläget är det inte heller aktuellt att göra en stor rättspsykiatrisk undersökning. För det krävs att den misstänkte erkänner sig skyldig eller att tingsrätten anser att han är skyldig och dömer honom för brott, berättar Mattsson.

Den misstänkte mannen nekar till brott.

DET HÄR HAR HÄNT

07/11/14 Den 27-åriga mannen grips av Polis.

07/11/14 Mannen anhålls på sannolika skäl misstänkt för grov våldtäkt.

08/11/14 Mannen häktas skäligen misstänkt för grov våldtäkt, den lägre misstankegraden.

14/11/14 Mannen omhäktas, denna gång åter igen av den högre misstankegraden.

01/12/14 Mannen omhäktas en andra gång, på sannolika skäl misstänkt.

12/12/14 Mannen omhäktas en tredje gång, då åklagare begär förlängd åtalstid.

23/12/14 Mannen omhäktas en fjärde gång efter att tingsrätt bifallit ansökan om åtalsförlängning.

07/01/15 Mannen omhäktas på nytt. Det framkommer att det finns en övervakningsfilm som kan ha fångat gärningsmannen på bild. Åtal ska väckas senast den 21 januari.

21/01/15 27-åringen omhäktas, åtalsförlängning till den 4:e februari.

04/02/15 Åklagare begär åtalsförlängning en vecka. Den misstänkta mannen omhäktas.

12/02/15 Åklagare begär åtalsförlängning en dag. Åtal sker senast 13 februari klockan 11:00. Framkommer att mannen kan lida av en allvarlig psykisk störning.