Årets mottagare av Trollhättans Stads Kulturpris delas i år av två personer. Fototgrafen Joachim Nywall och körledaren och festivalarrangören Mattias Eklund. Samtidigt utnämns Amanda Leissner som årets kulturstipendiat. Det meddelar Trollhättans Stad.

Trollhättans Stads Kulturpris 2015 går till Joachim Nywall för hans "långa och framgångsrika karriär som fotograf. Vare sig det handlat om musikbilder, resereportage, sportfoto eller nyhetsbilder så har alltid intresset för människan stått i centrum i Joachims bilder. Med sina utställningar, böcker och fotoreportage har han skaffat sig en stor, trogen och uppskattande publik."

Kulturpriset delas i år med körledaren, kyrkomusikern och festivalarrangören Mattias Eklund som för sitt "idoga arbete har bland mycket annat framgångsrikt bidragit till Trollhättans Motettkörs många fantastiska konserter genom åren. Som initiativtagare till Trollhättans Musikdagar har Mattias också medverkat till att befästa Trollhättans position som musikstad. Med stor integritet och med kvalitet som ledstjärna är Mattias Eklund en viktig del av Trollhättans kulturliv."

Årets kulturstipendiat är filmaren och regissören Amanda Leissner. Stipendiet ska användas till att fortsätta utvecklingen av sitt konstnärskap.

De tre pristagarna tilldelas en summa om 20 000 kronor vardera. Belöningen delas ut den 15 december under Kommunfullmäktiges möte.