Antalet identifierade organdonatorer inom Västra Götalandsregionen har fördubblats jämfört med förra året.

Hittills i år har 21 organdonatorer identifierats, vilket skapat förutsättningar till liv för 82 individer. Det kan jämföras med i fjol, då det identifierades sammanlagt 11 donatorer under årets första sex månader och totalt 26 donatorer under hela 2014.

- Vi hoppas att nästa sex månader blir lika framgångsrika. Om vi identifierar 45 avlidna organdonatorer per år i Västra Götalandsregionen når vi samma nivå som vårt grannland Norge och då kommer transplantationskön att minska. Med 25 organdonatorer per miljon invånare är Norge hittills det land i Norden med högst antal, säger Bertil Andersson, donationsansvarig läkare på Sahlgrenska Universitetsjukhus, i ett pressmeddelande.

Rekordantalet är ett resultat av ett gediget arbete av både donationsansvariga läkare och sjuksköterskor på Västra Götalandsregionens sjukhus samt transplantationskoordinatorerna på Sahlgrenska.

- Det är ett stort arbete som ligger bakom att först identifiera en möjlig organdonator och sedan vårds den potentiella donatorn fram till att uttagsoperationen kan genomföras, berättar Andersson som även tillägger att det är av vikt att samhället fortsätter upplysa om organdonation.

- Det är viktigt att i förväg fundera igenom sin inställning till organdonation och ha talat med dem som står en nära. Det är bra att också anmäla sin inställning i donationsregistret. Om något skulle hända dig är det en stor lättnad för de närstående om din inställning till organdonation är känd.