Antalet hushåll i Trollhättan som tar ut socialbidrag minskar avsevärt. En direkt följd av den minskade arbetslösheten i kommunen. Det skriver TTELA.

Under flera månader det senaste halvåret kan Trollhättans stad redovisa de lägsta utbetalningarna av försörjningsstöd på dryga två år. I jämförelse med fjolåret har utbetalningarna minskat med i genomsnitt fem procent.

- Det betyder att antalet hushåll beroende av försörjningsstöd är närmare 100 färre i dag gentemot motsvarande period i fjol, från 1 259 till 1 167. I antal personer är det 2 507 stycken, säger arbetsmarknads och socialnämndens ordförande Lars-Gunnar Andersson till tidningen.

Trollhättan har högst arbetslöshet i hela länet, och i och med att efterfrågan på arbetskraft ökar, verkar det direkt positivt i kommunkassan. Det som följd av att sjuttio procent av kommunen bidragsberoende är arbetssökande.

- Får tio av dem jobb så märks det. Nu ligger kostnaderna för försörjningsstöd ungefär fem miljoner kronor under prognos. Därmed inte sagt att budgeten kan hållas, men vi är på rätt väg, berättar Andersson.

- Det handlar om att ge rätt ersättning från rätt håll. Om att få framför allt unga människor i arbete och kunna lämna försörjningsstöd.

I år har 91,3 miljoner kronor avsatts försörjningsstöd för kommunens bidragsberoende. Än har 80 miljoner kronor använts. Den största utgiften utgörs av socialbidragen som i fjol nådde 100 miljoner kronor - i år beräknas 95 miljoner kronor vara tillräckligt. Ett mål som troligtvis kan hållas om arbetslösheten fortsätter att sjunka.