Den 19-22 augusti har det åter igen blivit dags för Alliansloppsveckan i Trollhättan!

Den tredje veckan i augusti blir det rullskidor i världsklass i Trollhättans omgivningar. Då arrangeras världens främsta tävling för rullskidor - med plats för både elit och motionär. Dessutom bjuder veckan på sprintlopp, inlines och löptävlingar för stora som små.

Alliansloppet

Alliansloppet är den största tävlingen på klotet för rullskidor. Loppet, som körs helt i klassisk teknik, är en del av svenska rullskidscupen samt seedningsgrundande för Vasaloppet och erbjuder tre distanser: 16, 32 och 48 kilometer. Elit som motionär är välkomna att deltaga och bland tidigare deltagare hittas landslagsåkare så som Daniel Richardsson, Calle Halfvarsson, Jörgen Brink och Britta Johansson Norgren samt flerfaldiga Vasaloppsvinnarna tillika bröderna Jörgen och Anders Aukland.

I år går loppet av stapeln lördagen den 22 augusti med första start klockan 09:00. TV4 Sport direktsänder Alliansloppet.


Sting Hill Race

Under Sting Hill Race är det snabbast upp för Landbergsliden som gäller. Loppet mäter 550 meter och omfattar en stigning på 50 meter i Trollhättans fallområde. Deltagarna startar individuellt med en halv minuts mellanrum och loppet körs i fri stil.

Sting Hill Race äger rum fredagen den 21 augusti med start klockan 19:00.


GKN-loppet

Fjolårets succé GKN-loppet är tillbaka även i år. Loppet som sträcker sig 8 kilometer längs med Trollhättans kanal startades med målsättningen att gynna lokala klubbar. En del av anmälningsavgiften går till en av deltagaren vald klubb.

Loppet har gemensam start den onsdagen 19 augusti klockan 18:45.


Integra Sprint Race

Ett sprintlopp på rullskidor! På den korta snabba och banan om 150 meter är det vinna eller försvinna som gäller för att ta en plats i kvällens final. Tävlingen körs i fri stil med fria hjul och är en del av Ski Team Sweden Roll Cup.

Integra Sprint Race äger rum fredagen den 21 augusti med prolog klockan 16:10.


Klassjoggen

Klassjoggen är löptävlingen för förskoleelever som niondeklassare. Här ges skolbarn från kommunens skolor möjligheten att enas under en dag med fokus på likaväl hälsa och idrott som roligheter. Loppet sträcker sig från Drottningtorget, över Spikön och via allén tillbaka till torget.

Loppet går av stapeln torsdagen den 20 augusti med första start klockan 13:15.


Barnloppet

Precis som GKN-loppet var Barnloppet en riktigt succé under förra årets Alliansloppsvecka. Barnloppet sträcker sig 1,5 kilometer och är helt utan tidtagning. Det är möjligt att deltaga för en lokal förening, där den förening med flest antal deltagare tar hem ett kontantpris om 5 000 kronor. För deltagare upp till 12 år.

Loppet äger rum lördagen den 22 augusti.