Det finns för få familjehem i Trollhättan. Därmed drar kommunen i gång en kampanj - där Trollhätteartisten David Urwitz är med på ett hörn.

I dag lever 500 000 barn i otrygga hem runt om i Sverige, enligt Barnrättsorganisationen Maskrosbarn. I Trollhättans Stad är behovet av familjehem akut. Enheten för familjehem hoppas med sin nya kampanj att finna minst 25 familjer som vill vara med och "förändra verkligheten".

Kampanjen "Förändra Verkligheten" har främst lagts till digitala medier, där bland annat en hemsida tagits fram. Även musikern David Urwitz har en fot med i satsningen - hans musik är nämligen med i en kampanjfilm.

- Vi vill skapa förståelse och en insikt hos kommuninvånarna att man faktiskt kan vara med och förändra verkligheten för ett barn. Man ger ett barn en säker och trygg tillvaro för en lång eller kort period, när de biologiska föräldrarna inte kan finnas till hands, berättar Evelyn Axelsson, enhetschef Familjehemsenheten, i ett pressmeddelande.

Familjehem kallades tidigare fosterhem och fungerar på så sätt att ett barn som lever i en otrygg hemmiljö får flytta in och en ny familj under en period. 

- En del av barnen kan av olika anledningar inte bo kvar hemma. Det kan bland annat bero på psykisk ohälsa hos en förälder, missbruk eller andra problem. Det är också många ensamkommande barn från andra länder som behöver komma till en familj, säger Evelyn Axelsson.