Den 27-årige man som varit misstänkt för en brutal våldtäkt i Trollhättan för två år sedan frias av tingsrätten. Det rapporterar P4 Väst och TTELA.

Vänersborgs tingsrätt har sagt sitt. Det går inte att utesluta att gärningen begåtts av en annan person och därmed frias den 27-årige Trollhättebon. 

Enligt tingsrätten finns det ingen teknisk bevisning som knyter 27-åringen till brottet. Åtalet ska ha varit uppbyggt på indiciekedja med vittnesmål som brännpunkt. Enligt TTELA skriver tingsrätten att 27-åringen ska ha haft kännedom om detaljer rörande våldtäkten väldigt tidigt, detaljer som än inte varit offentliga. Dock har det varit svårt för åklagaren att bevisa vad just den misstänkte visste och vid vilken tidpunkt, då brottet skedde för över två år sedan och det har varit en vidsträckt ryktesspridning om just detta fall.

Mannen ska ha berättat för vittnen att han passerat brottsplatsen under den aktuella natten, om hur gärningsmannen gått tillväga och skadorna offret ådrog vid våldtäkten. Ett av de vittnen som hörts under rättegången delger att 27-åringen berättat om våldtäkten och råkat säga "jag gjorde" i utbyte mot "han gjorde".

27-åringen berättar för tingsrätten att den information han spridit om våldtäkten har han fått av en vän med kontakter inom Polisen. Namnet på vännen ska mannen ha glömt bort och denne ska ha flyttat till okänd ort, skriver TTELA. En stor del av de uppgifter som mannen har spridit om våldtäkten ska även ha varit oriktiga, enligt Vänersborgs Tingsrätt.

Det står dock klart att mannen har passerat brottsplatsen under aktuell kväll. Huruvida han befann sig på brottsplatsen vid tillfället för våldtäkten har inte kunnat bevisats. 

Mannen, som suttit häktad sedan november förra året, släpptes på fri fot i förra veckan då förhandlingarna avslutats.