Andelen barn som lever i fattigdom i Trollhättan varken minskar eller ökar. För riket är läget i stort sett det samma. Det visar en undersökning av Rädda Barnen.

Trollhättan återfinns i botten av listan när Rädda Barnen publicerar sin barnfattigdomsrapport för året. Kommunen innehar plats 273 av totalt 290 och är därmed åter igen en av de kommuner i landet med störst andel barn i fattigdom. Hela 18 procent, eller drygt 2 000 barn, lever idag i fattigdom i Trollhättan.

Sett till hela riket noteras en andel om tolv procent för barnfattigdomen, vilket är en minskning med endast 0,1 procentenheter från fjolåret. Det innebär att runt 230 000 barn lever i fattigdom i hela Sverige.

I undersökningen framkommer det att det än är markanta skillnader i ekonomiska uppväxtvillkor beroende på om föräldrarna till barnen är inrikes eller utrikes födda. Hela 29,1 procent, vilket är närmare var tredje barn, med minst en förälder som är född utomlands lever i fattigdom. Det kan jämföras med 5,2 procent med inrikes födda föräldrar. För barn med endast en förälder ökar även risken att leva i ekonomisk utsatthet.

- Nya angreppssätt behövs för att på allvar komma åt barnfattigdomen. Behovet av ett politiskt helhetsgrepp är avgörande och vi menar att det krävs en full översyn av den ekonomiska familjepolitiken. Vi är övertygade om att både stat och kommuner tydligare måste sätta mål för sitt arbete mot barnfattigdom och att alla kommuner bör upprätta handlingsplaner med särskilt fokus på samverkan mellan berörda politikområden, säger Rädda Barnens generalsekreterare Elisabeth Dahlin i ett pressmeddelande.