• Evenemang idag
Söndag
27
Oktober 2019
Vissla Trollhättan

Boeing B-17F Mugwump - 75 år sedan explosionen i Vissla

Boeing B-17F-85-BO – 5180 # 42-30066 “Mugwump” var ett flygplan som hann med förvånansvärt mycket under sitt korta liv, drygt ett och ett halvt år, och som ändades med en kraftig explosion i Vissla, 14 km söder om Trollhättan.

Den 30 oktober 1944, strax före klockan 4 på eftermiddagen, störtade en Boeing B17F, som byggts om till en flygande drönare i Vissla utanför Trollhättan. Planet hade laddats med 10 ton Torpex, ett sprängämne med en sprängkraft ca 1,5 gånger Trotyl. Det startade i England och radiostyrdes sedan mot Helgoland, där det skulle störtbombas mot tyska ubåtsbaser.

Tekniken för radiostyrning var i sin linda och det gick inte att få planet att dyka. Det riktades istället mot sydost, dvs Tyskland. Något måste sedan ha hänt, för planet slutade sin resa i skogen i Vissla. Explosionen var mycket kraftig och spräckte fönsterrutor och lyfte tegelpannor på husen i närheten. Från Såtenäs rapporterades att detonationen hördes ända dit.

Förutom ett besök vid haveriplatsen kan man få se lämningar efter planet i en närbelägen lada. Där kan man få höra ögonvittnesberättelser från dem som "var med". Dessutom redovisas flygplanets deltagande i ytterligare två historiska uppdrag. Kaffe och korv serveras.

Hitta hit: Rv42 från Trollhättan mot Sollebrunn. Efter 14 km sväng vänster mot Svalehult och följ vägen några hundra meter. Koordinater: 58,206584 12,436962


Tid: 13-16
Mer info: https://www.hembygd.se/asaka-bjorke/activities/15775

I siffror

465 st

har besökt evenemanget på Trollhättan.com

POPULÄRT I Trollhättan JUST NU:

Hett evenemang

HITTA EVENEMANG & BILJETTER

På Trollhättan.com kan du söka evenemang, biljetter och tillställningar från stora och små arrangörer i Trollhättan. Skriv in ett namn, välj datum eller bara tryck på sök.

Namn (Valfritt)

Från

Till

Välj leverantör

Nöje.se   Tickster   Ticketmaster

Sortera efter

 

Juli