• Evenemang idag
Torsdag
24
Oktober 2019
Hebeteatern Trollhättan

Sturarna – Bo Eriksson

Rivaliteten mellan släkterna Sture och Vasa präglade det svenska 1500-talet. Den 24 maj 1567 lät den psykiskt instabile kung Erik XIV mörda tre manliga medlemmar av den grevliga Stureätten plus några andra personer - en händelse som gått till historien som Sturemorden.

Bo Eriksson skildrar hur den senmedeltida aristokratins (Stures) makt bröts när arvkunga-dömet (Vasa) konsoliderades under 1500-talet. Från att varit toppstyrt av ett antal adelsätter utvecklades samhället till en ny tid och era där den politiska ordningen kontrollerades och dominerades av kungen.

Ingen svensk adelsfamilj har varit så nära att få bära den kungliga kronan men istället fått se både familjemedlemmar och kungavärdigheten gå förlorade i brutala maktkamper.

Bo Eriksson är fil.dr. i historia vid Stockholms Universitet och redaktör för Historisk Tidskrift. Han har skrivit flera uppmärksammade böcker och tilldelades år 2009 Hertig Karls pris (Stora Historiepriset), ”för att han förmedlar väsentlig historisk kunskap till en bred allmänhet och etablerat sig som en kunnig populärhistoriker av främsta klass”.

www.cliosvanner.nu

I siffror

281 st

har besökt evenemanget på Trollhättan.com

POPULÄRT I Trollhättan JUST NU:

Hett evenemang

HITTA EVENEMANG & BILJETTER

På Trollhättan.com kan du söka evenemang, biljetter och tillställningar från stora och små arrangörer i Trollhättan. Skriv in ett namn, välj datum eller bara tryck på sök.

Namn (Valfritt)

Från

Till

Välj leverantör

Nöje.se   Tickster   Ticketmaster

Sortera efter

 

Juli