Är du friluftsintresserad kan den nya outdoorbutiken Viltskogens Friluftsbutik som ligger i Vänersborg vara värt ett besök. Här finns allt du kan tänka dig inom outdoor, samtidigt som den kunniga personalen kan ge tips och råd inför den stundande vandringen.

Johan Hagberg driver Viltskogens Friluftsbutik i Vänersborg, en butik som öppnade i delar av den lokala och anrika butiken Snäjks gamla lokaler strax efter årsskiftet. När Snäjks ägare valde att enbart fokusera på fiskeutrustning fick Johan chansen att driva vidare friluftsdelen på egen hand under nytt varumärke. Johan har tidigare arbetat hos Snäjk och är själv en inbiten friluftsmänniska.

Du möts av friluftsinspiration

Det var under hösten 2021 som planerna kring en ny butik sattes igång och i början av februari slog dörrarna upp till en ny upplevelsebutik som är mer premium än tidigare. Inspirationen börjar direkt när du kliver innanför dörrarna i den 400 kvadratmeter stora butikslokalen på Karlslundsgatan i Vänersborg. Butiken är unikt uppbyggd med en lägerplats, ett bord där du kan slå dig ner och jobba vid och en uppställningsyta för tält och andra campingtillbehör. Butiken är inredd av Johan själv tillsammans med en snickare, av 60 procent återvunnet och återbrukat material. Den beskrivs som en outdoor- och friluftsbutik med utrustning för små och stora strapatser i skog och mark. Personalen i butiken ger även tips och råd kring både klädval och utflyktsmål.

- Jag vill att du ska bli inspirerad när du kommer in i butiken. Vi har erfarenhet av den här typen av aktiviteter, något vi försöker förmedla till våra kunder och det är det vi kan konkurrera med. Vi bygger en långsiktig relation, försöker vägleda och hit kommer du för att få råd och inspiration och hitta rätt produkter för din aktivitet. Vi är transparanta och har vi inte någon produkt själva skickar vi kunden vidare till någon som har det, säger Johan Hagberg.

Johan Hagberg driver Viltskogens Friluftsbutik i Vänersborg.

En specialistbutik inriktad mot vandring 

Johan beskriver Viltskogens Friluftsbutik som en specialistbutik särskilt inriktad mot vandring med den bästa utrustningen till nästa äventyr. De är dessutom en officiell Fjällrävenspecialist och erbjuder ett brett utbud av deras produkter. De säljer friluftsutrustning för outdoor som ryggsäckar, tält, liggunderlag, allt för att laga mat och vattenrening. Men också ett bra utbud av produkter för hemmamatlagning som stekhällar som du inte bär med dig på en vandring. I butiken hittar du produkter som inte är lika säsongsberoende, utan saker du kan ha nytta av året om.

- Vi säljer till exempel en tunnare dunjacka och rekommenderar lager-på-lager-principen. Då behöver du inte köpa den där dyra dunjackan eftersom du kan ha den tunna dunjackan eller västen året runt. På så sätt har du ett klädsystem som fungerar, säger Johan Hagberg.

Johan Hagberg driver Viltskogens Friluftsbutik i Vänersborg.

Reparationsdel och möjlighet att hyra friluftsutrusning 

Butiken erbjuder dessutom uthyrning av friluftsutrustning som friluftskök, ryggsäckar och tält. Fler produkter kommer att erbjudas längre fram, som kanoter och produkter för vattensporter.

- Vi erbjuder uthyrning för att du ska kunna hyra först och testa innan du väljer att köpa det själv. Antingen för att du specifikt ska iväg eller för att du är osäker på om du ska köpa det här Trangiaköket eller inte. Då kan du till exempel hyra köket en helg för att se om det var något för dig, och sedan köpa det, säger Johan Hagberg.

I butiken finns också en service- och reparationsdel som kallas för Viltverkstan med planen att öppna i höst.

- Vi vill att du ska köpa produkter av högre kvalitet som går att laga eller reparera om de går sönder. Då kan man komma hit till Viltverkstan och få hjälp med saker som att impregnera plagget, vaxa kängorna eller slipa sina knivar. Vi har även ambitionen att du ska kunna lämna ditt trasiga plagg och få hjälp av en skräddare att laga det, säger Johan Hagberg.

Erbjuder workshops och coworking i butiken

En liten del av den stora butikslokalen innehåller en avskild hörna under ett vindskydd med sittyta och ett stort bord där det inom kort kommer att finnas både en tv och kaffemaskin. Det kommer inte bli något café, utan en extra service. Där kommer Johan att erbjuda workshops som kan innehålla allt från att rena vatten till vad lager-på-lager är, hur du lagar mat i naturen eller sköter dina kläder. Men det kan också vara en plats för planering eller arbete.

- Här kan du sitta och planera din resa, kolla på kartor och ställa frågor samtidigt som du kollar in butikens utbud. Ytan kan även användas som coworking-place, något det inte finns så mycket av här omkring. Vill du ta ett möte här kommer det att gå bra, säger Johan Hagberg.

Under hösten kommer Johan även att erbjuda vildmarkskonferenser och expeditioner i området för företag och grupper, ett projekt som är under utveckling. Detta var ett koncept han började med under pandemin, då främst riktat mot företag som ett sätt att kunna umgås trots restriktioner.

Johan Hagberg driver Viltskogens Friluftsbutik i Vänersborg.

E-handel startar upp till hösten 

Till hösten startar de upp med E-handel, något de planerar att jobba mycket lokalt med. E-handeln blir lite som ett skyltfönster så att du som kund kommer att kunna se utbudet innan du kommer till butiken.

- Med E-handel når vi lite längre ut och då passar det bra att vara en specialbutik, säger Johan Hagberg.

Johan Hagberg driver Viltskogens Friluftsbutik i Vänersborg.