Vid den här tiden nästa år kan trollhättebor glida fram på längdskidor i Strömslund.

Trollhättans kultur- och fritidsnämnd investerar i konstsnöspår. Arbetet börjar redan i dagarna och om allt går enligt plan är det nya skidspåret klart vid jul nästa år.

Spåret anläggs vid skidstugan i Strömslund där Trollhättans Skid- och Orienteringsklubb håller till. Klubben kommer att ansvara för driften av konstsnöspåret som blir en två kilometer lång slinga med en bredd på åtta meter. Åkare kommer att kunna välja mellan två skidspår i vardera riktning samt en skatebädd.

Då konstsnöspår kräver vatten kommer en självförsörjande damm att anläggas nedanför Strömslunds gamla hoppbacke. Ett rörsystem pumpar sedan vatten mellan dammen och snömaskinerna vid spåret. Minusgrader är väsentligt för att skapa konstsnö och när temperaturen väl sjunker gäller det att vara snabb.

- Vi har en ambition att investera i ett rörsystem där vi kan lägga konstsnön på 2-3 dygn vilket är snabbt, säger Robert Stenberg, områdeschef Idrott & Friluftsliv.

I samband med anläggandet av Trollhättans nya skidspår byggs ett mindre område för snölek. Här kommer barn och unga kunna testa på att åka längdskidor utan att ge sig ut i det "riktiga" spåret.

- Det här blir ett aktivitetsområde för alla, inte bara "elitåkare", berättar Stenberg.