På torsdagsförmiddagen knivskars fyra personer svårt av en maskerad knivman på Kronan. Tre personer har nu avlidit.

Tre personer är avlidna och två allvarligt skadade efter att en maskerad man gått in med flera knivliknande vapen på skolan Kronan. Fyra personer fördes med ambulans till Norra Älvsborgs Länssjukhus och ett av offren avled direkt på platsen.


Gärningsmannen skadad

En av de skadade personerna som förts till NÄL är gärningsmannen, som sköts av polis på plats. Inledningsvis rapporteras att den skottskadade gärningsmannen avlidit, ett uttalande som vid ett senare tillfälle togs tillbaka. Vid en presskonferens på eftermiddagen meddelas dock att gärningsmannen avlidit av sina skador.

Två av offren är elever födda 1998 respektive 2000 och den tredje är en manlig lärare född 1973. Vid en informationsträff på NÄL uppges att den elev som är född 2000 har stickskador i buken och befinner sig på intensivvårdsavdelningen efter operation. Hans tillstånd beskrivs som stabilt. För de andra två är läget betydligt mer kritiskt, där den äldre eleven ådragit sig skador i bröstkorg och lever och den manliga läraren i buken. Personen som avled på plats var en elevassistent född 1995.

Strax innan halv tre rapporterar P4 Väst att en av personerna som förts till NÄL har avlidit. Personen är en elev född 1998.


Gick runt i klassrum

Vid polisens presskonferens framkommer att gärningsmannen har gått runt i skolan samt in i klassrum. Han har burit en ansiktsmask, av vilken typ är dock oklart. På sin hemsida skriver polisen att gärningsmannen är en 21-årig man hemmahörande i Trollhättan.

- När vi först såg honom trodde vi det var ett skämt. Han hade mask och svarta kläder och ett långt svärd. Det var elever som ville ta kort med honom och känna på svärdet, berättar en elev på skolan för SVT.

Ytterligare en elev berättar för Dagens Nyheter om hur hennes lärare gick ut i korridoren och försökte dra av masken från gärningsmannen, som precis passerade. Då ska han ha gått till attack med vapnet.

- Jag kastade mig fram mot dörren och låste den, sedan ringde jag polisen, säger hon.

När polis anlände till platsen påträffades en vuxen man vid entrén. Han ska ha varit skadad men vid liv och är en av de som nu vårdas på NÄL. Därefter fann polisen ytterligare en vuxen man inne i byggnaden, som var avliden. Inne i lokalerna hittades även två skadade pojkar, som nu opereras på sjukhuset.


Hot mot Stavreskolan

Under gårdagen ska det enligt polisens presstalesman Christer Fuxborg inkommit ett hot mot Stavreskolan i Trollhättan. Det säger han till TT:s utsände. Polisen ska dock inte ha känt till hotet.

- Polisen fick veta i dag av en kille här på Kronan att hotet framförts, säger han. 

Bevakningen av Stavreskolan skärps därmed. Tidigare under dagen har även närliggande Lyrfågelskolan varit avspärrad av polis.

Ytterligare en adress har spärrats av polis, där det enligt P4 Väst ska vara specialstyrkor på plats samt omkring 20 poliser.


Katastrofregistrering påbörjad

Trollhättans Stad samt organisationen POSOM-gruppen är på plats. POSOM-gruppen sätts in som en extra resurs vid extraordinära händelser för att stötta de drabbade och anhöriga. Dessutom har två stödcenter öppnats i Trollhättan - i Kronans Fritidsgård samt Lextorpskyrkan. Polis har även påbörjat en katastrofregistrering, som anhöriga kan nå via polisens växel 114 14.

- Det här är en av de allvarligaste händelserna i svensk historia, konstaterar polisens presstalesman Christer Fuxborg vid en presskonferens.


Statsministern på väg

Riksdagsförvaltningen skriver på Twitter att Statsminister Stefan Löfven ska åka till Trollhättan med anledning av det inträffade. Han ställer därmed in sin frågestund i riksdagen.

- Det här är en svart dag för Sverige. Jag tänker på offren och deras familjer, elever och personal, och hela det drabbade samhället. Inga ord kan beskriva vad de går igenom just nu. Vi känner med dem, och vi ska se till att de får allt stöd de behöver, kommenterar Löfven i ett pressmeddelande på regeringens hemsida.