Det är nu klart att Volvo Personvagnar i Göteborg inför ett tredje skift och därmed nyanställer 1 300 personer. Något som bådar gott för arbetslösa bilbyggare i Trollhättan.

I och med produktionsstarten av den nya Volvo XC90 i början av nästa år, kommer Volvo PV att anställa ytterligare 1 300 personer till fabriken i Torslanda. Nyanställningarna ökar personalstyrkan med hela fyrtio procent. Det meddelar Volvo i ett pressmeddelande.

Leif Håkansson, IF Metalls ombudsman för Norra Älvsborg, är positiv inför de nya arbetsmöjligheterna för de 1 300 arbetslösa medlemmar i fackavdelningen. Det skriver P4 Väst i dag. 

- Det är klart att det är oerhört roligt, både för att det är fordonsindustrin och framför allt att det är industri, som växer i vårt närområde. Det är klart att det ger väldigt ljusa vibbar och fina tankar för framtiden. Med ganska små kompetensutvecklingsinsatser så skulle de (arbetslösa IF Metall-medlemmar) kunna bli anställningsbara i Göteborg.

Dock tror Håkansson att de nya möjligheterna till jobb kan sätta press på Nevs - om nu förhandlingarna med de två biltillverkarna, enligt uppgift indiska Mahindra och kinesiska Donfeng, går igenom.

- Det kommer att försvåra deras rekrytering om de nu får ihop ett avtal med sina intressenter, menar han.

Förhandlingarna som pågår mellan Nevs och de två biltillverkarna beräknas vara slutförda senast i december.