Två av tre industriarbetare får besvär av sitt arbete, och var tredje drabbas av belastningssjukdom visar ny undersökning från IF Metall.

På uppdrag från IF Metall har SCB, Statistiska Centralbyrån, gjort en enkätundersökning bland 6 000 medlemmar. Nästan hälften svarade och resultaten bekräftade det som Janne Thorsell, regionalt skyddsombud i Norra Älvsborg, ser i vardagen.

- Alldeles för många jobb är monotona och där finns orsakerna till de många belastningsskadorna. Kvinnorna är särskilt utsatta för den här typen av problem. Deras kroppar är inte byggda för att klara samma påfrestningar som männens, men ändå har de många gånger samma jobb.

Bland kvinnorna har drygt fyra av tio belastningssjukdomar. Tvätterier är speciellt utsatta arbetsplatser, där har nästan hälften av alla anställda någon form av arbetsskada.

- En av de viktigaste insatserna som måste göras är att skaffa fler skyddsombud och regionala skyddsombud. Dessutom måste både befintliga och nya skyddsombud få bättre utbildning. Det är effektiva och billiga insatser i förhållande till de kostnader som enskilda individer, företag och samhället i sin helhet drabbas av på grund av framför allt belastningsskador, säger Janne Thorsell på IF Metalls hemsida.