Trollhättan har fått nya papperskorgar på Drottningtorget och Kungsgatan.

Under september månad genomfördes en skräpmätning i centrala Trollhättan. Av mätningen framkom att cigarettfimpar, snus och tuggummi är det vanligaste skräpet på gator och torg. Därav har nu 25 nya papperskorgar ersatt de befintliga på Drottningtorget samt Kungsgatan.

Målsättningen med de nya papperskorgarna, som är färre till antalet men markant större, är att minska nedskräpningen.

- De papperskorgarna som fanns innan rymde mellan 50-70 liter skräp, de nya rymmer 140 liter. I dagsläget tömmer vi papperskorgarna två gånger i veckan på vintern och tre gånger i veckan på vår, sommar och höst. Märker vi att vi behöver öka tömningsfrekvensen gör vi givetvis det, kommenterar Mikael Arvidsson, parkansvarig Stadsbyggnadsförvaltningen, i ett pressmeddelande.

Papperskorgarna har utformats med en mindre nedåtvinklad öppning, som gör det svårare för fåglar att få upp skräp. På tio av korgarna finns dessutom hållare för pantflaskor/burkar och samtliga papperskorgar har askkoppar.

- Nu hoppas vi att alla fimpar hamnar i de nya askkopparna! Att hålla Trollhättan rent och snyggt är något vi alla måste jobba med tillsammans. Trollhättans Stad ansvarar för städning och att tömma papperskorgar, men alla behöver dra sitt strå till stacken. Vi hoppas att de nya papperskorgarna ska användas flitigt av trollhätteborna, säger Rose-Mari Sandstedt, miljöstrateg Trollhättans Stad.