Ett nytt projekt har nu dragit igång med målsättningen att fler lärare ska arbeta språkutvecklande.

Projektet "Språk- och kunskapsutvecklande Arbetssätt" har utvecklats efter att Skolinspektionens granskningar visat att det är av vikt att jobba språkutvecklande inom samtliga skolämnen. Främst kan ett språkutvecklande arbetsätt vara avgörande för flerspråkiga elevers studieresultat menar inspektionen.

- Det som ofta händer i skolan är att nyanlända elever får svenskbetyg i alla ämnen. De får inte chansen att uttrycka och visa sina faktiska kunskaper i alla ämnen, eftersom språket är ett hinder, konstaterar Hülya Basaran, förstelärare vid utbildningsförvaltningens mottagningsenhet för nyanlända elever, i ett pressmeddelande.

Tillsammans med kollegan Maria Schwartz leder Basaran projektet där målsättningen är att utbilda kommunens lärare i just ett språkutvecklande arbetssätt.

- Jag ser ofta att det för nyanlända elever blir et stort fokus på allt de inte kan, i stället för att se vad de faktiskt kan, säger Schwartz, som menar att även elever med svenska som modersmål kan ta nytta av ett sådant arbetsätt.

- I matematik kan det handla om att ord och begrepp har en vardaglig betydelse, men en annan när man använder dem matematiskt. Språket innehåller också kulturella markörer som vi med svenska som modersmål inte tänker på.

Med projektet hoppas Schwartz och Basaran att kunna ge stadens lärare konkreta verktyg som kan tillämpas i klassrummen för att göra eleverna mer språkligt aktiva i sina studier. Ändamålet är att ge pedagogerna kännedom om hur mycket språket kan spela in när det gäller elevernas framgång i skolan.

Omkring 300 lärare deltog vid uppstartsmötet.