Det är inte bara människor som uppskattar sommarvärmen. De som krälar och flyger är som piggast när det är riktigt varmt.

Getingbekämparna runt om i landet jobbar för högtryck och under juli månad har Giftcentralen fått ta emot rekordmånga samtal om huggormsbett.

- Den rimliga förklaringen är att fler människor befinner sig utomhus samtidigt som värmen gör att ormarna blir piggare, säger Rasmus Hovmöller, biolog vid Naturhistoriska riksmuseet, till TT.

Huggormsbett kan vara dödliga om inte den drabbade får vård, men i Sverige har ingen dött av det sedan 1994. Vanliga reaktioner är hjärtklappning, yrsel, illamående och kräkningar. Rådet från sjukvården är att lämna bettet ifred, vila med den bitna kroppsdelen i högläge och söka sjukvård.

Alla sorters ormar är fridlysta, alltså är det förbjudet att döda ormar eller deras ungar och ägg, dock är det okej att fånga in och flytta på dem.

Getingarna trivs också i värmen, favorittemperturen lär vara runt 27 grader. Blir det varmare kan de slöa till en aning. På många platser i landet är getingarna fler än normalt, meddelar Anticimex.

- Getingen är ett av Sveriges farligaste djur, speciellt för de som är allergiska, säger Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex, till Aftonbladet.

Om du är överkänslig och fått getingstick eller blivit stucken i mun eller hals, rekommenderar experterna att du söker vård snarast.